Wat is Saxenda?
Saxenda (stofnaam Liraglutide) is een injecteerbaar geneesmiddel dat wordt gebruikt om volwassenen die lijden aan obesitas te helpen af te vallen en op gewicht te blijven. Saxenda is ontwikkeld door het farmaceutisch bedrijf Novo Nordisk en is alleen op recept verkrijgbaar.
Liraglutide
Liraglutide is de stofnaam van het medicijn dat wordt gebruikt in Saxenda. Liraglutide-injecties worden verkocht onder de merknamen Saxenda en Victoza. Victoza is geregistreerd voor de behandeling van diabetes type II (suikerziekte) en Saxenda voor de behandeling van overgewicht. Saxenda en Victoza zijn ontwikkeld door farmaceut Novo Nordisk. Beiden zijn alleen op recept verkrijgbaar.
Gebruik van Saxenda
Saxenda is een receptplichtig medicijn, wat betekent dat het alleen op recept van een arts verkrijgbaar is. De prijs van Saxenda wordt bepaald door de apotheker. Saxenda is alleen op recept van een arts verkrijgbaar als de cliënt voldoet aan de hieronder omschreven indicaties.
Voor wie is Saxenda geschikt?
Saxenda wordt voorgeschreven bij volwassen patiënten met een aanvankelijke BMI (Body Mass Index) van:
- ≥ 30 BMI (obesitas), of
- ≥ 27 BMI tot < 30 BMI (overgewicht) die ten minste één gewichtsgerelateerde aandoening hebben, zoals suikerziekte, een te hoge bloeddruk, een te hoog cholesterol, artrose of slaapapneu.
Behandeling met Saxenda moet worden gestaakt als de patiënt na 12 weken gebruik van de dagdosering van 3,0 mg niet ten minste 5% van zijn aanvankelijke lichaams- gewicht is kwijtgeraakt.
De werking van Saxenda
Het geneesmiddel is vergelijkbaar met het natuurlijke GLP-1 hormoon. Het reguleert de eetlust door het gevoel van honger te verlagen en het gevoel van verzadiging te verhogen. Hierdoor gaat u minder eten en dus afvallen. De injecties zijn alleen op recept verkrijgbaar. De injecties kunt u zelf toedienen.
De stoffen die in Saxenda zitten
- De werkzame stof in dit middel is liraglutide. 1 ml oplossing voor injectie bevat 6 mg liraglutide. Een voorgevulde pen bevat 18 mg liraglutide.
- De andere stoffen in dit middel zijn dinatriumfosfaatdihydraat, propyleenglycol, fenol, zoutzuur en natriumhydroxide (voor pH-aanpassing) en water voor injecties.
Is Saxenda veilig?
Saxenda is goedgekeurd door de FDA en het ministerie van volksgezondheid. Het Zorginstituut Nederland heeft beoordeeld dat Saxenda moet worden opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem voor patiënten met ernstig overgewicht. Saxenda is daarmee het eerste geneesmiddel tegen obesitas in het basispakket. Saxenda is in Nederland alleen op recept verkrijgbaar.
Saxenda vergoeding door de zorgverzekeraar
Het medicijn liraglutide (Saxenda) kan voor de behandeling van een kleine groep mensen met ernstig overgewicht worden vergoed uit het basispakket. De vergoeding geldt alleen voor mensen met een Body Mass Index (BMI) van 40 of 35 of hoger met een gewichtsgerelateerde aandoening, die al minstens 1 jaar deelnemen aan de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) en daarmee onvoldoende gewichtsverlies hebben bereikt. Daarbij mogen zij geen suikerziekte hebben en niet in aanmerking komen voor operaties zoals een maagverkleining.
Bijwerkingen Saxenda
Net zoals bij alle medicatie kan ook Saxenda bijwerkingen veroorzaken. De dosering wordt daarom langzaam opgebouwd, zodat u de minste kans heeft op bijwerkingen.
De meest voorkomende bijwerkingen van Saxenda zijn:
- hoofdpijn,
- misselijkheid,
- diarree,
- obstipatie
- en overgeven.
Deze bijwerkingen verdwijnen doorgaans na een paar dagen of weken.
Heeft u vragen over bijwerkingen of krijgt u (teveel) last van bijwerkingen, neem dan contact op met uw arts, apotheker of coach. U kunt bijwerkingen ook rechtstreeks melden via het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb, website www.lareb.nl. Door bijwerkingen te melden, kunt u ons helpen meer informatie te verkrijgen over de veiligheid van dit geneesmiddel. Een volledige lijst met bijwerkingen vindt u in de bijsluiter.
Dosering Saxenda
De dosering van Saxenda is 0,6 mg, 1,2 mg, 1,8 mg, 2,4 mg of 3 mg. Het doseerschema voor het gebruik van volwassenen ziet u hieronder. U bouwt de dosering langzaam op in 5 weken van 0,6 mg tot de maximale dosering van 3,0 mg.
- Week 1 – 0,6 mg – eenmaal daags
- Week 2 -1,2 mg – eenmaal daags
- Week 3 – 1,8 mg – eenmaal daags
- Week 4 – 2,4 mg – eenmaal daags
- Week 5 – 3,0 mg – eenmaal daags (onderhoudsdosering)
3,0 mg per dag is de maximaal toegestane dosering. Gebruik dit middel altijd zoals uw arts u dat heeft verteld.
Het doseerschema is opgesteld om de kans op bijwerkingen bij het starten van de Saxenda te minimaliseren. Omdat u de dosering langzaam verhoogt, kan uw lichaam zich aanpassen aan de medicatie en heeft u minder kans op het ontstaan van bijwerkingen. Indien u last heeft van bijwerkingen, kan uw arts, in overleg met u, het doseerschema aanpassen.
Waar injecteert u Saxenda?
- Saxenda wordt toegediend als een onderhuidse injectie (subcutane injectie). Injecteer het niet in een ader of spier.
- De beste plaatsen om te injecteren zijn:
- aan de voorzijde van uw dijen,
- de voorzijde van uw middel (buik)
- of uw bovenarm.
- Voordat u de pen voor het eerst gebruikt, laat uw arts of verpleegkundige u zien hoe u de pen moet gebruiken.